Menu

Na co zwracać uwagę, aby odróżniać dobre kawy, od tych z niskiej półki? – Kilka cennych wskazówek

16 października, 2019 - Uncategorized

Zazwyczaj nie skupiamy się na tym, po jaką kawę sięgamy. Patrzymy na jej gatunek oraz zastosowanie, po czym wrzucamy do koszyka. Okazuje się jednak, że szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na jej jakość. Jeśli zależy na tym, aby kawa posiadała doskonały smak i aromat, powinniśmy przede wszystkim spojrzeć na wygląd ziaren, na a także przeczytać etykietkę na opakowaniu. Jak jednak te czynności będą w stanie nam pomóc w wyborze kawy o najwyższej jakości?

Dlaczego warto zacząć od przeczytania etykietki?

Jeśli dobre kawy nie smakują jak należy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że po prostu minął ich termin przydatności. Oznacza to, że koniecznie musimy zwracać uwagę na informację o dacie wypalenia ziaren. Dwuletni termin przydatności to bardzo długo, a warto wiedzieć, że już po trzech miesiącach od momentu wypalenia, nawet najlepsze kawy mogą tracić swoje walory smakowe i właściwości.

Ziarna – jak trafiły w nasze ręce?

W sytuacji, kiedy interesują nas jedynie te produkty, które przejawiają najwyższą jakość, poszukujmy informacji o tym, skąd pochodzą ziarna kawy. Dobrze jest poznać gatunek i sam kraj, ale i dokładny region, z którego przyjechały ziarna. W wielu przypadkach, uda się nam też dowiedzieć wiele o wysokości upraw, sposobach obróbki, czy też o profilu smakowym. Kiedy wybieramy właśnie kawę do biura, nie możemy przejść obok tego obojętnie.

Co jest ważne w kwestii wyglądu ziaren kawy?

Nie da się ukryć, że o jakości kawy świadczy też wygląd samych ziaren. Eksperci twierdzą, że idealna sytuacja ma miejsce wtedy, gdy te posiadają zarówno regularny kształt, jaki i równomierne wypalenie o odpowiednim stopniu. Kiedy zetkniemy się z prawie czarnymi ziarnami kawy, możemy przypuszczać, że producent chciał w ten sposób przykryć jakieś mankamenty ziaren.

Warto mieć to na względzie, kiedy dokonujemy zakupy najlepszej kawy do firmy i unikać wspomnianych wyżej przypadków. Co więcej, spore znaczenie będzie miał też zapach. Oznacza to, że kawa wysokiej jakości po otwarciu opakowania powinna wypełnić całe pomieszczenie wyjątkowym i silnym aromatem.

To co w kawie najważniejsze, czyli jej smak i aromat…

Chociaż można oceniać kawę pod kątem wielu elementów, tak naprawdę to uzyskany smak i aromat jest czymś, co uznaje się w tej kwestii za najważniejsze. Okazuje się bowiem, że kawy najwyższej jakości posiadają bardzo bogaty smak, który etapami rozwija się w naszych ustach, pozostawiając w nich specyficzny posmak. Kawy z niskiej półki, zaoferują nam płytki i ulotny smak, chociaż znane są też przypadki wyjątkowo mocnego smaku, który pozostawia cierpki „aftertaste”.

Jako, że uzyskanie doskonałego balansu pomiędzy znaną nam paletą smaków jest czymś wyjątkowo trudnym, udaje się to jedynie nielicznym producentom kawy. Co więcej, tylko specjaliści w tej dziedzinie, będą w stanie to ocenić i wyodrębnić poszczególne nuty smakowe. Jeżeli chodzi o niepożądane aromaty, nie musimy się już martwić. Prawie każdy z nas bez problemu wyczuje, kiedy kawa oferuje nam niechciany aromat spalenizny.